• Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Evvelce alınmış başka bir sınıf sürücü belgeniz var ise fotokopisi
  • Öğrenim belgesi
  • 5 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Yetkili Özel veya Devlet Hastanesinden Sürücü Olur Raporu
  • Banka Sınav Harcı Dekontu. Ziraat, Vakıf, Halkbank Tüm Şubelerine Yatırılabilir.

Çekici Ehliyeti Nasıl Alınır 2017

Çekici ehliyetine sahip olmak için C sınıfı ehliyete başvuru yapmak gerekmektedir.

C sınıfı ehliyete sahip olmak için öncelikle B sınıfı ehliyetin alınması gerekmektedir. Çekici ehliyeti almak için istenilen koşulların eksiksiz yerine getirilmesi lazım. Bunlar; 21 yaşını doldurmuş olmak, ülke vatandaşı olmak, sabıka kaydı, fotoğraf ve en önemlilerinden sağlık raporu ile başvurulması gerekmektedir. Çekici ehliyeti alabilmek için öncesinde B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Daha sonrasında bu ehliyet için başvuru yapılabilmektedir. 2017 yılında da 2016 yılında yapılan değişiklikler sınav adetleri dışında aynı devam etmektedir. Bu yüzden 2016 yılında yapılan ve hala günümüzde devam etmekte olan güncellemelere göz atmak gerekmektedir. Yeni sisteme göre, bazı ehliyet sınıfları için yaş sınırı ve tecrübe şartı getirilmiştir. İçlerinde yapılan en önemli güncelleme ise ‘ek yük’ ile ilgili olanıdır. Römorklara göre ehliyet sınıfları değiştirilmiştir.

Yeni sisteme göre çok daha fazla ehliyet çeşidinin olması bu yüzdendir. C sınıfı ehliyette kendi içinde kollara ayrılmıştır. Bunlar; C1, C1E, C ve CE olmak üzere dört tanedir. C sınıfı ehliyet alan kişiler; ağır yük ve hafriyat taşımacılığı yapan kimselerdir. Bu ehliyete sahip kişiler; kamyon, çekici gibi araçların yanı sıra B tipi ehliyete sahip olan kişilerin kullandığı kamyonet, minibüs, otomobil ve C1, M, B1 ve F sınıfı ehliyet sınıfına giren vasıtaları kullanabilmektedir. Bu yüzden; C sınıfı ehliyete sahip olmak için öncelikle B tipi ehliyete sahip olmak gerekmektedir. B tipi ehliyete sahip kişiler kurum sınavına girip, başarılı olduklarında C sınıfı ehliyete sahip olabilmektedirler. Kamyon ehliyeti yeni sisteme göre C sınıfı olarak adlandırılmaktadır. 3500 kg 7500 kg arası araçlar C1, 7500 kg ve üstü araçlar ise C sınıfı kamyon sınıfındadır.

Çekici tarzı araçları kullanmak oldukça zordur. Bu yüzden çekici ehliyeti almak gün geçtikçe daha da zor hale gelmiştir. Bu yüzden trafikte daha güvenli araç kullanmak için eğitimleri aksatmamak en önemli faktörlerdendir. Bu yüzden 2016 da yapılan yenilikle 2017 yılında da sürücü kursu derslerine devam zorunluluğu getirilmiştir.