• Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Evvelce alınmış başka bir sınıf sürücü belgeniz var ise fotokopisi
  • Öğrenim belgesi
  • 5 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Yetkili Özel veya Devlet Hastanesinden Sürücü Olur Raporu
  • Banka Sınav Harcı Dekontu. Ziraat, Vakıf, Halkbank Tüm Şubelerine Yatırılabilir.

Tır Ehliyeti Nasıl Alınır 2017

Tır ehliyetine sahip kişiler; hafriyat, nakliye ve çekici tipli vasıtaları kullanabilmektedirler. Eskiden D sınıfı ile adlandırılan bu ehliyet, yeni sisteme göre CE sınıfı olarak değiştirilmiştir. Tır ehliyeti alabilmek için önce, 21 yaşını doldurmuş ve B sınıfı ehliyete ardından da C sınıfı ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Bu aşamaları geçen kişilerin CE yani Tır ehliyeti alma hakkına sahip olabilmektedirler. Eskiden olduğu gibi hiç sürücü belgesi olmayan kişiye kayıt olduğu zaman ilk etapta tır ehliyeti verme dönemi kalktı.

Tır ehliyeti alabilmek için gerekli belgeler ise; üzerinde T.C kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı fotokopisi, biyometrik özelliklere sahip 10 adet fotoğraf, e-devlet sistemi üzerinden edinebileceğiniz sabıka kaydı belgesi, diploma veya öğrenciliğin devam ettiği durumlarda öğrenci belgesi, CE sınıfı sürücü belgesi almayı sağlayacak sağlık raporu veren devlet kurumlarından alınmış belge.  2017 yılında da 2016 yılında yapılan değişiklikler sınav adetleri dışında aynı devam etmektedir. Bu yüzden 2016 yılında yapılan ve hala günümüzde devam etmekte olan güncellemelere göz atmak gerekmektedir. Yeni sisteme göre, bazı ehliyet sınıfları için yaş sınırı ve tecrübe şartı getirilmiştir. İçlerinde yapılan en önemli güncelleme ise ‘ek yük’ ile ilgili olanıdır.

Römorklara göre ehliyet sınıfları değiştirilmiştir. Yeni sisteme göre çok daha fazla ehliyet çeşidinin olması bu yüzdendir. C sınıfı ehliyette kendi içinde bölümlere ayrılmıştır. Bunlar; C1, C1E, C ve CE olmak üzere dört tanedir. En kapsamlısı CE sınıfıdır. Bu da C sınıfı ehliyet ile kullanılan vasıtalara eklenen ve  azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik vasıtaları kullanmak isteyenlere verilmektedir. Tır ehliyeti olan kişiler, M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçları kullanabilirler. Kurslarca yapılan eğitimleri kaçırmadan özenle takip edilmesi ve uygulanması gerekmektedir. Günümüzde kullanımı en zor araçlar arasında yer almaktadır. Tır ehliyetine sahip olmadan, tır kullanımına ise önce para daha sonra hapis cezası uygulanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı ehliyet sınavında başarı gösteren kişiler, tır ehliyetine sahip olabilmektedirler.